Když si moudrost hraje

Spread the love

Milí přátelé,

už jste někdy potkali moudrost? Nemyslím tím nasbíraný poklad lidských zkušeností, které jste nabyli, náhlé osvícení, nebo rozhodnutí, které ve vás dozrálo. To ne. Myslím tváří v tvář. Osobně. Představte si, že moudrost by byla osoba s lidskou tváří. Jak by vypadala?

Láska, to je lukostřelec, alespoň podle antických představ. Strefuje se do našich srdcí svými šípy, dokud dvě nevzplanou vzájemnou láskou. S postavou spravedlnosti se můžete setkat před mnoha soudními budovami. Ta dáma drží meč v pravé ruce a váhu v levé. Oči má zavázané, ale podle úst poznáme, že se tváří melancholicky. A co moudrost? Jakou má tvář ta? Je to starý muž s bílým vousem? Učenec, s knihami pod paží a staletými vědomostmi v hlavě? Potkali jste někdy moudrost? Jestli ne, tak vás představím. Nebo vlastně: Představí se sama:

čtení Přísloví 8,23-36

Na počátku byla moudrost … a moudrost byla u Boha. Byla už před vším tím, čím to začalo. Už tehdy, když všechno tady bylo velké prázdné místo. Nic v závorce. Už tam byla: moudrost. Ještě předtím, než přišlo světlo, než se nebe a země staly tím, čím jsou, než se objevila slova v srdcích lidí, než život získal barvy a zvuky, než byly lístky na autobus a drobky z buchty, milostné básně a papírové lodičky, letní déšť a sněhové vločky. Na počátku byla moudrost.

… a moudrost je dítě, Boží dítě, první stvoření, jeho miláček. Má mnoho jmen: Hochma, Sophia, Sapientia. Dělá, co tak děti dělají: hraje si. Hraje si před Bohem, na jeho zemi, s jeho lidskými dětmi. To je moudrost. Nečerpá ze studnice vědomostí, nevyvíjí strategie. Nestřádá zkušenosti ani nezkoumá možnosti. Nic se neučí a nevytváří složité myšlenkové systémy… Hraje si. Svobodně, bez plánů, radostná, zapomíná na sebe. Zcela ponořená do teď a tady. Zdá se, že svou hrou nakazila i Pána Boha.

Na počátku byla moudrost … a dítě moudrost si hrála a Bůh si hrál s ní. S ní vytváří vesmír a čas, zemi i život, zvířata i lidi. Na začátku Bible v knize Genesis – 1. Mojžíšově knize – čteme o stvoření, co bylo na počátku, co pak a jak to šlo za sebou. A že to bylo dobré – to je podstata toho příběhu. Tady v knize Přísloví se píše o tom: jak. Jak všechno vznikalo. A jak? Bůh nejedná jako všemocný režisér, který sedí zabořený v režisérském křesle a podle předem určeného scénáře procesuje/provádí stvoření světa. Přesně tak si ale lidé někdy Boha představují: Každý den stvoření, každý vstup pečlivě nazkoušený a načasovaný, všechny aktéry pevně v rukou a všechno skáče, jak Bůh píská. Jenže tady čteme: Bůh není režisér. Bůh si hraje s moudrostí její dětskou hru.

Jaká je to představa – příjemná, nepříjemná? Když neexistuje žádná strategie nebo účel stvoření světa, je to prostě tvořivá hra. Čistá dětská radost v bytí, radost v kráse věcí, které vytváří. Bůh chce být ve společenství s životem, se svými stvořeními, s člověkem jako Božím obrazem nebo odrazem. Stvoření jako hra Boha a moudrosti.

Švýcarský farář a teolog Kurt Marti o tom napsal báseň:

(Moudrost) Hrála si před Stvořitelem Tvůrcem,

hrála si s tím, co stvořil,

a čile, lehce hopsala od jedné myšlenky k druhé,

k dalším a dalším výtvorům:

Proč ne půvabně zakřivený prostor?

Proč ne myriady chytrých molekul?

Proč ne vír rozevlátých závojů mlh a plynů

nebo hmota, co pluje, létá, rotuje?

Ať to tak je, zasmál se Bůh,

protože všechno je možné,

ale musí v tom být taky nějaký řád –

například gravitace.

Ale stejně tak si Sofie přála

lehkost.

Tak Bůh vymyslel čas.

A Sophia tleskala rukama,

Sophia, lehká jako čas,

tančila k divokému melodickému Velkému třesku,

k vírům, pohybům, tónům, které se kolem rozproudily,

skrze prostory, budoucnosti a první minulosti –

kosmický tanec, radostně se rozpínající vesmír.

Štastná Sofie natáhla ruce k Bohu.

A Bůh také tančil.

/Die gesellige Gotteit am Werk/

Na počátku bylo slovo … píše se v Janově evangeliu. Slovo čili logos, jak se píše v řeckém textu. Logos se dá přeložit i jako moudrost. Pak bychom četli: Na počátku byla moudrost, ta moudrost byla u Boha, moudrost byla Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ni a bez ní nepovstalo nic, co jest. V ní byl život a život byl světlem lidí. To světlo ve tmě svítí a tma ho nepohltila. A moudrost vstoupila do těla a to přebývalo mezi námi… Stal se člověkem, stal se dítětem – jak by se to mohlo odehrát jinak.

Milí přátelé, já občas moudrost potkávám. Třeba když jdeme s dětmi po horách a potkáme řeku, proplétající se mezi balvany, tu a tam s vodopádem. Dětem září oči: „Jú, mami, podívej, to je báječné! Voda!“ A hned zkouší vytvořit něco, co využije vodní sílu nebo zkrášlí břeh řeky. A moudrost má tvář dítěte. Ježíš řekl: Amen, pravím vám: Kdo nepřijme království Boží jako dítě, nevstoupí do něj. A já myslím, že na tom něco bude.

Modlitba: Pane Bože, prosíme tě, abychom uměli tvořit život s tvořivou moudrostí, s tou, která si před tebou hraje. Amen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *