Postní zastavení 2021/1

Spread the love

POPELEČNÍ STŘEDOU ZAČÍNÁ 40 DNÍ POSTNÍHO OBDOBÍ…

Prach jsi a v prach se navrátíš. (Genesis 3,19)

Naplnil se čas a přiblížilo se království Boží. Čiňte pokání a věřte evangeliu. (Mk 1,15)

Obraťte se od hříchu a buďte věrni Kristu.

Postní doba je příležitostí pro to, abychom si jako jednotlivci i jako společenství připomínali své místo v životě. Jsme součástí Božího stvoření. Máme stvořená těla. Vzácná ale také křehká. Všelijak omezená a smrtelná. Ale přitom jsme zváni na cestu za Ježíšem. Jsme zváni, abychom se stali poutníky a přidali se k tomu, jehož tělo bylo ukřižováno, ale který byl vzkříšen a vydal se cestou života.

I. Zastavení

Genesis 1: Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. (…) 17 Bůh viděl, že to je dobré.

Rozhlédněte se kolem sebe. Prohlédněte si v klidu zem, na níž stojíte, stromy, rostliny, kameny… nebo třeba kameny, z nichž jsou postaveny okolní budovy. Zvedněte oči k nebi, večer uvidíte hvězdy. Jsou tam i ve dne, ale světlo slunce je tak silné, že je zrovna nevidíme….

Celý vesmír je stvořen z podobných částic a prvků, ze stejných atomů a molekul… z prachu. Hvězdy, rostliny, hory… A každý z nás.

Žalm 121, 1-2

Pozvedám své oči k horám: Odkud mi přijde pomoc?

2 Pomoc mi přichází od Hospodina, on učinil nebesa i zemi.

Bože, náš Pane, utkal jsi z atomů hvězdy a planety, utvořil jsi zem, na které stojíme, z temnoty dáváš povstat životu, a také nás jsi vytvořil, prach z prachu země. Pamatujeme, že jsme prach, za tvé stvoření děkujeme. Za dar života tě chválíme. Amen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *