Den reformace: zapomenutý svátek

Spread the love

Začalo to tak, že jsem narazila na krásné stránky ke Dni vzniku samostatného československého státu. S dětmi jsme si vyráběli trikolóry, zpívali hymnu, lepili vlastnoručně kreslené vlajky na okna a vůbec si to užili. Den reformace (31.10) bezprostředně následuje, ale v našich končinách se maximálně připomene v kázání. Jan Hus zřejmě zastiňuje v našem českém vědomí datum, kdy Luther přibil svých 95 tezí na vrata wittenberského kostela.

Rozhlédla jsem se tedy po webu a prošla se svou zaprášenou knihovnou…

TROCHA TEORIE ČLOVĚKA NEZABIJE

V anglofonním světě nebo v němčině najdete publikací o reformaci nepřeberně, český rybníček nabízí spíš publikace pro dospělé. Živá a čtivá je řada o Lutherovi od nakladatelství Kalich. Vyšel zde životopis Martin Luther: Uvedení do života, díla a odkazu od Albrechta Beutela ve svěžím překladu Petra Galluse a Ondřeje Macka. Tito se také postarali o další cenné kousky: nestárnoucí Menší a Větší katechismus (2017) a Bůh je rozpálená pec plná lásky: malý slovník od almužny po život (2017). Vydavatelství SUSA pak vydalo Jak se modlit. Rada pro dobrého přítele. Modlitby. (2017). Nakladatelství Biblion vydalo také korespondenci Martin Luther: Dopisy blízkým (2017). O bouřce, Bibli a Martinu Lutherovi (2017) je asi jediná dětská knížka týkající se světové reformace u nás a počtou si v ní děti od pěti let. Zdroje pro podrobnější studium Lutherova díla najdete na stránkách Lutherovy společnosti.

KRESLETE, ZPÍVEJTE, TVOŘTE: Pár nápadů

  • Přitlučte někam 95 tezí.
  • Naučte se nebo zapějte píseň Hrad přepevný jest Pán Bůh náš, kterou složil Martin Luther podle Žalmu 46. V Evangelickém zpěvníku číslo 189, na webu najdete noty a text.
  • Naučte se nazpaměť pět pilířů protestantského vyznání: těch, které začínají slovem Sola.
  • Vytiskněte si a vybarvěte Lutherovu růži nebo si ji vystříhejte z papíru. Upečte dort s tímto motivem. Přečtěte si, jak na ni Luther přišel.
  • Zkuste psát ptačím brkem a inkoustem.
  • Přečtěte si něco o reformaci a vytvořte si plakát na nástěnku (inspirace v angličtině).
  • Nacvičte divadlo s výjevy z Lutherova života.
  • Vyrobte si vitrážové okno. V době reformace se věnovala péče detailům, motivy z Bible člověk vídával také na barevných ploškách proti světlu.
  • Ušijte si levandulové sáčky proti dýmějovému moru.
  • Své výtvory nafoťte a pošlete svému faráři/farářce.

FILMOVÉ PLÁTNO A REFORMACE

No a večer si můžete pustit jeden z filmů o Martinu Lutherovi. Na kontinentě patří mezi klasiku německé drama Luther (2003) britského režiséra Erika Tilla, kde hlavní roli ztvárnil Joseph Fiennes, hvězda filmu Nepřítel před branami. Novější zpracování A Return to Grace Luther´s Life and Legacy vzniklo v roce 2017 v USA a diváky jím provází Hugh Bonneville, známý třeba ze seriálu Downton Abbey nebo dětského filmu Paddington. Českou adaptaci ale nemá. Česká televize natočila v témže roce na počest 500. výročí dokument Martin Luther: Pouhou vírou. Tamtéž je k vidění i starší dokument Aleny Hynkové Martin Luther z cyklu Světci a svědci nebo jeden díl Historie.cs. Televize Seznam nabízí dokument Den, kdy Martin Luther zveřejnil svých 95 tezí. Český rozhlas v roce 2017 připravil pořad Půl tisíciletí od chvíle, kdy Martin Luther zveřejnil své teze. Ty nakonec rozdělily církev.

Potrénovat angličtinu můžete na animácích Martin Luther nebo A Fun, Animated History of the Reformation and the Man Who Started It All.

Když člověk intenzivněji hledá, narazí třeba i na PC adventuru nebo stolní hru, ale rozhodně ne v českém jazyce. Čeština ještě na hravou reformaci čeká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *